– D, E, F, G Birds Seldom Seen

Birds Seldom Seen at Bali Barat National Park

D, E, F, G

Delichon-urbica,
House Martin
Dendrocitta-bayley,
Bayley’s Tree-Pie
Dendrocopos-moluccensis,
Sunda Pygmy Woodpecker, 
Caladi Tilik

Dendrocygna-arcuata,
Wandering Whistling Duck, 
Belibis Kembang 

Dicaeum-celebicum,
Grey-sided Flowerpecker,  Cabai Panggul-kelabu
Dicaeum-cruentatum, Scarlet-backed Flowerpecker, 
Cabai Merah
Dicaeum-erythrorhynchos, Flame-breasted Flowerpecker,
 Cabai Dada-api
Dicrurus-andamanensis, Andaman Drongo
Dicrurus-hottentottus, Hair-crested Drongo,
 Srigunting Jambul-rambut
Dicrurus-waldenii,
Mayotte Drongo
Ducula-bicolor,
Pied Imperial Pigeon,  Pergam Laut
Dupetor-flavicollis,
Black Bittern
Ficedula-narcissina, Narcissus Flycatcher,  Sikatan Narsis Ficedula-semitorquata, Semi-collared Flycatcher Ficedula-solitaris,
Rufous-browed Flycatcher,
 Sikatan Kerongkongan-putih
Fulica-atra,
Eurasian Coot, 
Mandar Hitam
Gallinago-megala, Swinhoe’s Snipe, 
Berkik Rawa
Gelochelidon-nilotica,
Gull-billed Tern, 
Daralaut Tiram
Glareola-maldivarum, Oriental Pratincole, 
Terik Asia
Gorsachius-melanolophus, Malayan Night Heron,  Kowak Melayu
Gracula-ptilogenys,
Sri Lanka Myna

– H-M Birds Seldom Seen

Birds Seldom Seen

Hemipus-picatus,
Bar-winged Flycatcher-shrike, 
Jingjing Bukit

Heteromunia-pectoralis, Pictorella Munia

Hieraaetus-pennatus, Booted Eagle, 
Elang Setiwel

Hydrophasianus-chirurgus, Pheasant-tailed Jacana,
 Burung sepatu Teratai

Hypothymis-coelestis, Celestial Monarch

Ixobrychus-cinnamomeus, Cinnamon Bittern,  Bambangan Merah

Ixobrychus-sinensis, Yellow Bittern, 
Bambangan Kuning

Lanius-isabellinus,  Isabelline Shrike

Larus-ridibundus,
Common Black-headed Gull,  Camar Kepala-hitam

Limosa-lapponica,
Bar-tailed Godwit, 
Biru laut Ekor-blorok

Limosa-limosa,
Black-tailed Godwit,
 Biru laut Ekor-hitam

Macropygia-amboinensis, Brown Cuckoo Dove, 
Uncal Ambon

Megalaima-armillaris, Flame-fronted Barbet,  Takur Tohtor

Megalurus-timoriensis, Tawny Grassbird

Merops-ornatus,
Rainbow Bee-eater,  Kirikkirik Australia

Mesophoyx-intermedia,  Intermediate Egret

Mirafra-cantillans,
Singing Bushlark

Motacilla-citreola,
Citrine Wagtail,
Yellow-headed Wagtail

Muscicapa-sibirica,
Dark-sided Flycatcher,  Sikatan Sisi-gelap

Myophonus-melanurus, Shiny Whistling Thrush,  Ciungbatu Sumatera

 

Neochmia-modesta,
Plum-headed Finch

Ninox-scutulata,
Brown Hawk Owl, 
Pungguk Coklat

Numenius-arquata, Eurasian Curlew, 
Gajahan Erasia

 

– R-Z, Birds Seldom Seen

Birds Seldom Seen

Rallina-fasciata,
Red-legged Crake, 
Tikusan Ceruling 

Rhipidura-aureola,
White-browed Fantail 

Saxicola-leucura,
White-tailed Stonechat

Seicercus-montis,
Yellow-breasted Warbler,
Cikrak Dada-kuning 

Stercorarius-parasiticus,
Arctic Skua

Sterna-bengalensis,
Lesser Crested Tern, 
Daralaut Benggala 

Sterna-bergii,
Swift Tern, 
Daralaut Jambul

Sterna-dougallii,
Roseate Tern, 
Daralaut Jambon 

Sterna-hirundo,
Common Tern, 
Daralaut Biasa 

Sterna-sumatrana,
 Black-naped Tern, 
Daralaut Tengkuk-hitam 

Sturnus-burmannicus,
Vinous-breasted Starling  

Sula-sula,
Red-footed Booby,
Angsabatu Kakimerah 

Tachybaptus-novaehollandiae, Australasian Grebe, 
Titihan Australia 

Tachybaptus-ruficollis,
Little Grebe, 
Titihan Jelaga
Tringa-cinerea,
Terek Sandpiper

Tringa-nebularia,
Common Greenshank, 
Trinil Kaki-hijau 

Tringa-ochropus,
Green Sandpiper, 
Trinil Hijau 

Turdus-feae,
Grey-sided Thrush 

Turdus-merula,
Common Blackbird 

Turnix-suscitator,
Barred Buttonquail,
Common Bustard-Quail
   
  Zoothera-dixoni,
Long-tailed Thrush

Zosterops-erythropleurus,
 Chestnut-flanked White-eye 

 
Birds Seldom Seen

– C Birds Seldom Seen

Birds Seldom Seen at Bali Barat National Park

C

Cacomantis-sepulcralis, Rusty-breasted Cuckoo, Wiwik Uncuing

Calidris-acuminata,
Sharp-tailed Sandpiper, Kedidi Ekor-panjang

Calidris-alba,
Sanderling, 
Kedidi Putih
Calidris-canutus,
Red Knot,
Kedidi Merah
Calidris-ferruginea,
Curlew Sandpiper,
Kedidi Golgol
Calidris-subminuta,
Long-toed Stint,
Kedidi Jari-panjang
Calidris-tenuirostris, Great Knot,
Kedidi Besar
Caprimulgus-macrurus, Large-tailed Nightjar, Cabak Maling
Casmerodius-albus,
Great Egret
Cettia-fortipes,
Brownish-flanked Bush Warbler
Ceyx-erithacus,
Oriental Dwarf Kingfisher,
Udang Api
Charadrius-alexandrinus, Kentish Plover, 
Cerek Tilil
Charadrius-dubius,
Little Ringed Plover,  Cerek Kalung-kecil
Charadrius-leschenaultii, Greater Sand Plover,  Cerek pasir Besar Charadrius-placidus,
Long-billed Plover, 
 Cerek Paruh-panjang
Charadrius-veredus, Oriental Plover, 
Cerek Asia
Chlidonias-hybridus, Whiskered Tern, 
Daralaut Kumis
Chrysococcyx-basalis, Horsfield’s Bronze Cuckoo,  Kedasi Australia

Chrysocolaptes-lucidus, Greater Goldenback,  Pelatuk Tunggir-emas 

Ciconia-episcopus,
Woolly-necked Stork,  Bangau Sandang-lawe 

Circaetus-gallicus,
Short-toed Snake Eagle,  Elangular Jari-pendek
Cisticola-ayresii,
Wing-snapping Cisticola

Clamator-coromandus, Chestnut-winged Cuckoo,  Bubut pacar Jambul 

Columba-livia,
Common Pigeon, 
Merpati Batu

Coracina-caledonia,
New Caledonian Cuckoo-shrike 

Corvus-corone,
Carrion Crow
Crypsirina-temia,
Racket-tailed Treepie,  Tangkar Centrong

Cuculus-fugax,
Malaysian Hawk-Cuckoo,  Kangkok Melayu 

   
 

Cuculus-sparverioides, Large Hawk-cuckoo,  Kangkok Besar

Cyornis-tickelliae, Tickell’s Blue Flycatcher,  Sikatan Ranting

 

– O-Q Birds Seldom Seen

Birds Seldom Seen

Oceanites-oceanicus,
Wilson’s Storm Petrel,  Petrel badai Coklat

Orthotomus-sericeus,
Rufous-tailed Tailorbird,  Cinenen Merah

Pachycephala-inornata,
Gilbert’s Whistler

Pelecanus-conspicillatus, Australian Pelican, 
Undan Kacamata

Pericrocotus-tegimae,
Ryukyu Minivet

Phaenicophaeus-curvirostris, Chestnut-breasted Malkoha

Phalacrocorax-melanoleucos,
Little Pied Cormorant, 
Pecuk padi Belang

Phalacrocorax-sulcirostris,
Little Black Cormorant,
Pecuk padi Hitam

Phalaropus-lobatus,
Red-necked Phalarope,  Kakirumbai Kecil

Philomachus-pugnax,
Ruff, 
Trinil Rumbai

Phodilus-badius,
Oriental Bay Owl, 
Serak Bukit

Pitta-elegans,
Elegant Pitta, 
Paok Laus

Platalea-regia,
Royal Spoonbill, 
Ibis sendok Raja

Plegadis-falcinellus,
Glossy Ibis, 
Ibis Rokoroko

Ploceus-benghalensis,
Black-throated Weaver

Pluvialis-squatarola,
Grey Plover, 
Cerek Besar

Pomatorhinus-schisticeps,
White-browed Scimitar-babbler

Pomatostomus-ruficeps,  Chestnut-crowned Babbler

Prinia-sylvatica,
Jungle Prinia

Ptilinopus-porphyreus, Pink-headed Fruit Dove, 
Walik Kepala-ungu

   
 

Puffinus-pacificus,
Wedge-tailed Shearwater,  Pengguntinglaut Pasifik

Pycnonotus-luteolus,
White-browed Bulbul

 

Anas-querquedula, Garganey, Itik Jurai

Birds of Bali Seldom Seen

Anas-querquedula, Garganey, Itik Jurai

Anas-querquedula, Garganey,  Itik Jurai

The Garganey, Anas querquedula is a small dabbling duck. It breeds in much of Europe and western Asia, but is strictly migratory, with the entire population moving to southern Africa and Australasia in winter. where large flocks can occur. This species was first described by Linnaeus in his Systema naturae in 1758 under its current scientific name.
Females in Uppalapadu, Andhra Pradesh, India.

Like other small ducks such as the Common Teal, this species rises easily from the water with a fast twisting wader-like flight.

Their breeding habitat is grassland adjacent to shallow marshes and steppe lakes.

The adult male is unmistakable, with its brown head and breast with a broad white crescent over the eye. The rest of the plumage is grey, with loose grey scapular feathers It has a grey bill and legs. In flight it shows a pale blue speculum with a white border. When swimming it will show prominent white edges on its tertials. His crown (anatomy) is dark and face is reddish-brown.

Some care is needed in separating the brown female from the similar Common Teal, but the stronger face markings and more frequent head-shaking when dabbling are good indicators. Confusion with the female of the Blue-winged Teal is also possible, but the head and bill shape is different, and the latter species has yellow legs. Pale eyebrow, dark eye line, pale lore spot bordered by a second dark line.

These birds feed mainly by skimming rather than upending.

The male has a distinctive crackling mating call; the female is rather silent for a female duck, but can manage a feeble “quack”.

Garganey are rare breeding birds in the British Isles, with most breeding in quiet marshes in Norfolk and Suffolk.

The Garganey is one of the species to which the Agreement on the Conservation of African-Eurasian Migratory Waterbirds (AEWA) applies. The status of the Garganey is Least Concern.

 

Anthreptes-simplex, Plain Sunbird, Burung madu Polos

Birds of Bali Seldom Seen

Anthreptes simplex
Plain Sunbird
burung madu Polos

Anthreptes-simplex, Plain Sunbird, Burung madu Polos

 

Anas-gibberifrons, Sunda Teal, Itik Benjut

Birds of Bali Seldom Seen

Anas-gibberifrons, Sunda Teal, Itik Benjut

Anas-gibberifrons, Sunda Teal,  Itik Benjut

The Sunda Teal, Anas gibberifrons, also known as the Indonesian Teal, is a dabbling duck found in open wetlands in the Andaman Islands and Indonesia.

This is a mottled brown duck with white and green flashes on its wings. The male and female Sunda Teal share the same colouration, in contrast to the related Chestnut Teal, whose male and female are strikingly different. The nominate Sunda Teal has almost identical colouration to the female Chestnut Teal and can only be distinguished by its lighter coloured neck, paler face and especially the bulging forehead. The Andaman Teal has a variable amount of white on the forehead and around the eyes. The Rennell Island Teal looked like a smaller version of the nominate subspecies, with a stubbier bill. Juveniles are paler than adults, especially on the head.

The Sunda Teal nests near its favoured freshwater lakes and marshes, usually on the ground, but also in tree holes or rabbit burrows.

This is a vocal duck, especially at night. The male gives a soft preep, and the female has a loud quack.

Two subspecies are extant, and one extinct:

* Sunda Teal A. g. gibberifrons, occurs in central and southern Indonesia
* Andaman Teal A. g. albogularis, occurs in the Andaman Islands
* Rennell Island Teal A. g. remissa, formerly found on Rennell Island in the Solomons.

The Grey Teal, Anas gracilis was formerly considered to belong into this species.

 

Arenaria-interpres, Ruddy Turnstone, Trinil Pembalik-batu

Arenaria-interpres, Ruddy Turnstone, Trinil Pembalik-batu, Seldom Seen

Arenaria-interpres, Ruddy Turnstone,  Trinil Pembalik-batuThe Ruddy Turnstone (Arenaria interpres) is a small wading bird, one of two species of turnstone in the genus Arenaria. It is now classified in the sandpiper family Scolopacidae but was formerly sometimes placed in the plover family Charadriidae. It is a highly migratory bird, breeding in northern parts of Eurasia and North America and flying south to winter on coastlines almost worldwide. It is the only species of turnstone in much of its range and is often known simply as Turnstone.
It is a fairly small and stocky bird, 22?24 centimetres (8.7?9.4 in) long with a wingspan of 50?57 centimetres (20?22 in) and a weight of 85-150 grams. The dark, wedge-shaped bill is 2?2.5 centimetres (0.79?0.98 in) long and slightly upturned. The legs are fairly short at 3.5 centimetres (1.4 in) and are bright orange.

At all seasons, the plumage is dominated by a harlequin-like pattern of black and white. Breeding birds have reddish-brown upper parts with black markings. The head is mainly white with black streaks on the crown and a black pattern on the face. The breast is mainly black apart from a white patch on the sides. The rest of the underparts are white. In flight it reveals a white wingbar, white patch near the base of the wing and white lower back, rump and tail with dark bands on the uppertail-coverts and near the tip of the tail. The female is slightly duller than the male and has a browner head with more streaking.

Non-breeding adults are duller than breeding birds and have dark grey-brown upperparts with black mottling and a dark head with little white. Juvenile birds have a pale brown head and pale fringes to the upperpart feathers creating a scaly impression.

Birds of the subspecies morinella are smaller with darker upperparts and less streaking on the crown.

The Ruddy Turnstone has a staccato, rattling call and also a chattering alarm-call which is mainly given during the breeding season.

Distribution

It breeds in northern latitudes, usually no more than a few kilometres from the sea. The subspecies A. i. morinella occurs in northern Alaska and in Arctic Canada as far east as Baffin Island. A. i. interpres breeds in western Alaska, Ellesmere Island, Greenland, Norway, Denmark, Sweden, Finland, Estonia and northern Russia. It formerly bred on the Baltic coast of Germany and has possibly bred in Scotland and the Faroe Islands.

In the Americas, the species winters on coastlines from Washington and Massachusetts southwards to the southern tip of South America although it is scarce in southern parts of Chile and Argentina and is only an unconfirmed vagrant in the Falkland Islands. In Europe it winters in western regions from Iceland, Norway and Denmark southwards. Only small numbers are found on Mediterranean coasts. In Africa it is common all the way down to South Africa with good numbers on many offshore islands. In Asia it is widespread in the south with birds wintering as far north as southern China and Japan (mainly in the Ryukyu Islands). It occurs south to Tasmania and New Zealand and is present on many Pacific islands. In many parts of the wintering range, some non-breeding birds remain all year round with some of those birds still taking on mating plumage in the spring and summer; this has been observed on Sanibel Island, Florida and other Florida beaches.

Ecology

It can survive in a wide range of habitats and climatic conditions from Arctic to tropical. The typical breeding habitat is open tundra with water nearby. Outside the breeding reason, it is found along coasts, particularly on rocky or stony shores. It is often found on man-made structures such as breakwaters and jetties. It may venture onto open grassy areas near the coast. Small numbers sometimes turn up on inland wetlands, especially during the spring and autumn migrations. Birds are often faithful to particular sites, returning there year after year.

Ruddy Turnstones are fairly long-lived birds with a low annual mortality rate. They are able to breed when two years old. Their average lifespan is 9 years with 19 years and 2 months being the longest recorded.

The Ruddy Turnstone has a varied diet including carrion, eggs and plant material but it feeds mainly on invertebrates. Insects are particularly important in the breeding season. At other times it also takes crustaceans, molluscs and worms. It often flips over stones and other objects to get at prey items hiding underneath; this behaviour is the origin of the name “turnstone”. It usually forages in flocks.

Reproduction

It is a monogamous bird and pairs may remain together for more than one breeding season. The nest is a shallow scrape, often with a lining of leaves. It is about 11 centimetres across and 3 centimetres deep. It may be built amongst vegetation or on bare stony or rocky ground. Several pairs may nest close together.

A single clutch of two to five eggs is laid with four being most common. The eggs measure about 41 millimetres by 29 and weigh around 17.9 grams. They are smooth, slightly glossy and oval to pear-shaped. They are variable in colour but are commonly pale green-brown with dark brown markings, densest at the larger end. Incubation begins when the first egg is laid and lasts for about 22-24 days. The female is mainly responsible for incubating the eggs but the male may help towards the end.
A drawing of the ruddy turnstone.

The young birds are precocial and are able to leave the nest soon after hatching. They are buff above with dark grey markings and are white below. They are able to feed themselves but are protected by the parents, particularly the male. They fledge after 19-21 days.